[Cooking with Recipega] Tia’s First Cake


View this post on Instagram

“Can you teach me to make pizza like yours? what ingredients do we need?” ask @tiauutami about a week ago, then when I mentioned we needed ‘cream cheese’ as one of the list, she said she’s had it from looong time ago for cheesecake, but not managed to cook it yet, so I offered her to learn #bakedcheesecake too. The result was amazing. Tia — who never baked bread or cake, has no bread flour, yeast, measurement spoons, or rolling pin, and didn’t know which one which corn starch, whipped cream, or the modes of her own oven — could finish her first Japanese #cheesecake and #pizza while juggling the ‘cooking class’ with lunch preparation and caring a baby in 6 hours. 👏 … Siapa mau lagi belajar masak bareng? surprisingly 92% (50 responden) mengaku lebih pilih diajarin baking lho daripada beli kue diskonan. Tenane, mbul? Wkwk. … Dibandingkan pengalaman #cookingwithrecipega sebelumnya, kali ini lebih bisa fokus krn man-to-man. Meskipun gitu, masalah klasik tetap terjadi: tiap oven berbeda panasnya, yg kalo ga kenal bisa bikin hasil ga sempurna. Bisa dilihat di video bahwa ciskek pertama (yg dibuat peserta.. halah) atasnya sebetulnya retak krn belum kenalan sama ovennya yg super hottt (menyusul kemudian bagian atas ciskek berikutnya dan ketiga pizza tepinya gosyong di bagian tengah 😂). Rasanya sih best. Konon lebih enak drpd cheesecake-nya Cozy Corner dan pizza-nya Pizza Hut! Prett 🤣 Waktu @kikaramel ngajarin vegan choco cupcake di rumah jg luber adonannya krn suhu kepanasan 😅. So, yg punya oven sering2 pedekate ya biar akrab! … Resep pizza dan cara bentuknya udah pernah di-share ya! Kalo #ciskek sebenernya saya ganti2 resep dan yg ini baru sekali bikin tapi takaran bahannya pas, rasa nge-cheese banget ga bau telor! … #JAPANESECHEESECAKE #soufflecheesecake 200g cream cheese 2 Tbs milk 40g sugar —> + 35g for egg whites meringue #メレンゲ 2 eggs —> separate yolk + white 25g corn starch 1 Tbs lemon See the videos for the steps, yes! . . . #resepcake #resepcheesecake #mamablogger #emakblogger #sharingresep #doyanbaking #cheesecakejepang #ソフレチーズケーキ #クッキングクラス #米粉ピザ #ふわふわケーキ #もちもちピザ #recipegapizza

A post shared by Ega Dioni Putri (@egadioniputri) on

 

Cheesecake Without Egg


No springform pan no cry. Without egg isn’t bad. #ea5512 love this #cheesecake! Filling is inspired by #vitchen dot com recipe with adjustment: 2 packages (8oz each) #creamcheese + 2 cups (used up 1lb package) #sourcream + 1 cup white sugar (I reduced about 2tbs) + 1 tsp #nonalcohol #vanilla essence + 1/4 tsp salt + 1 tbs #limejuice (don’t have lemon juice) + 2 tbs corn starch. Happy #baking! #recipega
Posted by @egadioniputri via Instagram