The 12 Months Review


Finally! I’m writing down (yes, I chose this word because I need to dig up my memory.. it’s 3-weeks late by the way.. haha) this last chapter of Musa’s monthly development. All of previous-months notes is available on my IG / FB. We only missed his 1-month-old note, but we still did posting a picture of the return of Papa’s lunch-box to celebrate. Mama was off from the kitchen during the first month and Papa sometimes prepared his own bento 😀

It’s hard to realize that your baby is not a baby anymore by this time. Dilemma comes more intense such as “I still wanna have a baby, but I don’t wanna be too busy again” and in another way “I wanna him grows up quickly, so we can do many more things together”. Now I know why human keeps having more children even though it makes him / her a worrysome all the time. Hahaha..

Okay, let’s start to review.

Road to be a screen-free toddler

Musa has been set to be screen-free since 10 months and one last month (11 to 12 months) it was quite be successful. Thanks to little hafidz Musa and Mrs. Fauziah for reminding us. Stories of those two persons get about to shock me. I read the bad effect of those “blink-blink” display to baby’s brain beforehand, but sadly I couldn’t do more than cut the duration of his watch. Most of the time, we turned on screen to distract him from crying or from bothering our works. Looked like quote “Housework can wait, but your baby can’t” went wrong. Hahaha.

That's okay to be friends with screen.. as long as it's under your control, baby. Uh yeahhh! :))

That’s okay to be friends with screen.. as long as it’s under your control, baby. Uh yeahhh! :))

Changing this habit was surprisingly very easy because Musa can’t ask to watch video yet :D. I was thinking that I could sort the videos in a playlist (some songs have been removed) that make screen-time a little bit useful, but Musa is only interested to certain videos of nursery rhymes. When sister Maryam shows up in the screen reciting Quran verses, he runs away. LOL. Anyway, in the screen time, I never let him stoned for so long without interaction. Between 9 to 10 months, he has been able to respond (in his language) such as “hmm.. hmm..” if I invite him to discuss the content of  the video, so I think face-to-face communication still play the more important role compared to the screen itself. No matter what we talk about, baby needs to listen to our voice beyond everything, especially the voices with parentese style.

Well, that’s my choice to limit screen for my baby. Nobody can make sure how long this screen-free mission will survive. We still make exception sometimes, like when I needed to cut his hair and made him stayed calm. The videos could save us from ‘disaster’ :)) Screen isn’t always bad. I just want to prevent Musa for getting addicted. I proudly admit that I build vocabulary of kids’ words from nursery videos and teach good habits in daily life with the songs. Thanks for YouTube!

Here is a good guide to use screen wisely. Keep it to myself too!

5 Myths About Young Children and Screen Media Infographic (Source: Zero to Three)

5 Myths About Young Children and Screen Media Infographic (Source: Zero to Three)

Continue reading

Advertisements

Musa is Turning 11 Months


1494437330 12920300 10154185723539668 2201962399458002012 n

1494437330 12920300 10154185723539668 2201962399458002012 n

Today, our little warrior (武者・Musha) is turning 11 months. One simple sentence to describe the last month: Enjoy a baby who can’t refrain his tiny fingers into everything and accept that your home can’t be as tidy as before (ok, two sentences.. -_-). The end. LOL

His brain seems to developing rapidly recently as we continue to get surprises every day when finding him got the new skills either from those we never taught before or those he gained after countless repetition of learning from us. Above all these milestones:
– clapping hands, plus striking two objects to make sounds
– waving hand to say bye-bye
– playing balls (throw, try to catch, give, transfer from one hand to another.. not kick yet :P)
– returning handshake, kiss, instruction, and warning
– flipping through the pages of a book
– pulling out drawers and dressers
– saying Mama-Papa deliberately (and maem-baba-des randomly)
– responding to talking and story read, mimicing voices
– standing from squat position
WALKING is the major achievement between his 10th and 11th month and now improved into ability to turn around and carry objects during the walks. Experts say walking marks transformation from baby as external fetus to toddler as a real human. It’s altering life ‘coz both baby’s body and mind become free! Continue reading

Final Quarter of MPASI


#ea5512 Sejak bulan Februari ini, kalo lihat catatan MPASI-nya, makanan Musa per harinya jauh lebih beragam dan hampir sama seperti yang dimakan Papa Mamanya. Kalo dulu saya selalu pisahkan dan siapkan khusus termasuk minuman dan cemilannya, sekarang lebih santai mau ngasih apa yang kami juga makan (dengan tetap memperhatikan kadar garam/gulanya). Saat kontrol ke dokter anaknya pun, dibilangin “just give what you eat”. Hal ini dalam rangka transisi dari makanan bayi ke makanan orang biasa (table food) usia satu tahun nanti. Berhubung Musa sudah dibiasakan makan sendiri dari awal MPASI, alhamdulillah nggak ada kesulitan berarti mengajarinya makan pakai sendok dan minum langsung dari gelas, malah belakangan dia suka nggak betahan duduk manis disuapin.

Nah, ternyata di buku Superfoods (by Annabel Karmel) juga disinggung bahwa babak perempat final tahun pertama hidup bayi ini (9-12 bulan) adalah masa-masa di mana bayi mulai tumbuh sifat nyebelinnya.. eh.. independennya tongue emoticon pengennya bebas nggak diatur, jadi tak heran kalo banyak bayi menolak disuapin dan maunya cuma makan sendiri, makanya suka kita dengar ada bayi lagi GTM / Gerakan Tutup Mulut. Bisa jadi sebenarnya mereka bukan bermaksud nolak makan, tapi kitanya yang nggak paham..aduuuh jadi terharu kalo mikir makhluk imut gitu udah punya pilihan-pilihan personal dalam hidupnya.

Dalam tahap ini, finger foods (makanan yang bisa dipegang oleh bayi) mempunyai peran penting dan dianjurkan mendorong bayi untuk bereksperimen dengan sendok dan belajar mengunyah karena tekstur makanannya udah harus lebih kasar daripada puree (bubur). Pengalaman sejauh ini sih, metode BLW (Baby Led Weaning) yang kami terapkan pada level pertengahan (tidak 100%) memang sangat membantu perkembangan bayi dalam hal makan (koordinasi mata dan tangannya, kontrol porsi yang masuk mulut, mengunyah, menelan, mengeluarkan makanan kalo tersedak, menjumput makanan kecil, meremas, memotong, dll.).

Silakan dicoba kalo belum mulai, apalagi kalo si bayi udah masuk usia 9 bulan kaya Musa. BTW maap videonya nggak nyambung.. cuma rekaman makannya Musa sehari-hari aja. Wkwk.

Foto dan resepnya menyusul di album “Musa’s Meals Diary”.

Posted from Ega Dioni Putri’s Facebook

First Week Review of MPASI


#ea5512 Sejak bulan Februari ini, kalo lihat catatan MPASI-nya, makanan Musa per harinya jauh lebih beragam dan hampir sama seperti yang dimakan Papa Mamanya. Kalo dulu saya selalu pisahkan dan siapkan khusus termasuk minuman dan cemilannya, sekarang lebih santai mau ngasih apa yang kami juga makan (dengan tetap memperhatikan kadar garam/gulanya). Saat kontrol ke dokter anaknya pun, dibilangin “just give what you eat”. Hal ini dalam rangka transisi dari makanan bayi ke makanan orang biasa (table food) usia satu tahun nanti. Berhubung Musa sudah dibiasakan makan sendiri dari awal MPASI, alhamdulillah nggak ada kesulitan berarti mengajarinya makan pakai sendok dan minum langsung dari gelas, malah belakangan dia suka nggak betahan duduk manis disuapin.

Nah, ternyata di buku Superfoods (by Annabel Karmel) juga disinggung bahwa babak perempat final tahun pertama hidup bayi ini (9-12 bulan) adalah masa-masa di mana bayi mulai tumbuh sifat nyebelinnya.. eh.. independennya 😛 pengennya bebas nggak diatur, jadi tak heran kalo banyak bayi menolak disuapin dan maunya cuma makan sendiri, makanya suka kita dengar ada bayi lagi GTM / Gerakan Tutup Mulut. Bisa jadi sebenarnya mereka bukan bermaksud nolak makan, tapi kitanya yang nggak paham..aduuuh jadi terharu kalo mikir makhluk imut gitu udah punya pilihan-pilihan personal dalam hidupnya.

Dalam tahap ini, finger foods (makanan yang bisa dipegang oleh bayi) mempunyai peran penting dan dianjurkan mendorong bayi untuk bereksperimen dengan sendok dan belajar mengunyah karena tekstur makanannya udah harus lebih kasar daripada puree (bubur). Pengalaman sejauh ini sih, metode BLW (Baby Led Weaning) yang kami terapkan pada level pertengahan (tidak 100%) memang sangat membantu perkembangan bayi dalam hal makan (koordinasi mata dan tangannya, kontrol porsi yang masuk mulut, mengunyah, menelan, mengeluarkan makanan kalo tersedak, menjumput makanan kecil, meremas, memotong, dll.).

Silakan dicoba kalo belum mulai, apalagi kalo si bayi udah masuk usia 9 bulan kaya Musa. BTW maap videonya nggak nyambung.. cuma rekaman makannya Musa sehari-hari aja. Wkwk.

Foto dan resepnya menyusul di album “Musa’s Meals Diary”.

Posted from Ega Dioni Putri’s Facebook

Musa 8 months!


#ea5512 Wow..can’t believe only four months to go till #musaromas first birthday! Nothing more we could ask for when seeing him energized most of the time and moving everywhere (as if he has more “batteries” than us) but patience, patience, and patience.. Some people even said we’ll be getting more tired very soon following his steps (if he can walk). Frekuensi si emak ketiduran pas ngelonin sementara bayinya mainan sendiri gagal tidur makin bertambah T_T #8monthold #8bulan #8months #turned8today #babymilestones

Tambahan krn instagram ga bisa panjang2 caption-nya grin emoticon

‪#‎development‬ Since crawling at 6 months, he gradually found the way to
***stand up while holding furnitures, whoseever knees, or something-low-and-incapable as support with two hands***, then
***release one of his hands to take surrounding objects, including heavy and big ones, while standing up >> sometimes I don’t understand how he move it as well ***, then
***how to sit down smoothly from standing position >> this is important to avoid bumped yey!! (jadi nggak terlalu cemas lagi kalo dia mulai nggak seimbang)***, then
***change position while standing by holding another object (misal, beralih pegangan dari sofa ke meja)***, and finally
***take few steps while holding someting as support >> initial step to walk***
Recently, often times, he also forgets to hold on when standing >> maybe only 1-3 seconds :)) alias sering lupa daratan nggak pegangan pas berdiri

‪#‎feeding‬
– His need for drinking during travelling is increasing that we give him formula milk sometimes and water between meals
– Finally..introduced to EGG (yolk) today! So far so good..
– Not meant to apply BLW too much, but in reality, he’s pretty good in eating everything by himself, so we give him foods to wean on his own everyday. His skill in controlling foods (biting, chewing, swallowing, handling gag, etc.) in the mouth is getting better and better.

‪#‎sleeping‬
– Laughing while sleeping :))
– Experiencing extreme change of sleeping time from USA to Indonesia which is 11 hours apart frown emoticon

‪#‎misc‬
– still easy going to everyone, even when meeting someone for the first time (wong jowo bilangnya “sumeh”)
– can’t understand separation yet (kalo ditinggal pergi emak babenya kagak nangis)
– suka gemes sama orang dengan cara mencakar dan teriak 😥
– hobi ngerebut gagdet dan makanan yang lagi dipegang orang dewasa 😅

Wish him be able to walk soon! 😀

Posted by Ega Dioni Putri via Facebook