Debut Soto Ayam Kuning


Posted from egadioniputri‘s InstagramSoto ayam dengan bahan seadanya versi di negeri rantau. Sebuah keajaiban dunia #recipega bikin soto ayam kuning begini.. perdana!!! Sampai pas cari resep bingung ini judulnya “soto kudus” atau “soto lamongan” sih? Wkwkwk.

Keluarga dekat saya udah paham kalo saya nggak suka soto, bahkan memori zaman saya masih SD (atau TK?) saat semua orang makan soto terus tiba-tiba saya nyeletuk, “maem bakso, piye?” masih sesekali jadi ejekan oleh sepupu seperti mbak @erika_purbasari 😂

Akan tetapi, entah kenapa seiring bergulirnya waktu, terutama sejak merantau ke Amrik dulu, karena banyak yang bikin soto pas acara-acara, jadi doyan juga meskipun kalo pas ada menu lain yang lebih cucok mending makan itu (Sst, beberapa teman saya yang japri atau komentar ternyata kaya gini juga hihi).

Terus, tiba-tiba belakangan ini kepengen banget nyeruput sup berkaldu yang seger ala soto begini.. jadilah saya belain masak sendiri di tengah mood masak yang sangat drop sebenarnya. Sudah 3x makan saya pakai ini (jadi maluuu kalo inget dulu emoh-emoh 🙈).

Well, hormone can change everything in a woman’s life, including the appetite 🤪

Resep dari resepayam.net nggak ditambah / dikurangin.

#kulinernusantara #indonesianfood #sotolamongan #インドネシア料理

Advertisements

Sharp Edge Berries Cake


Sharp edge cake has always been one of my baking goals, so here it’s checked off at my son’s third birthday. Simple, elegant, and super fruity with the blueberry mousse all over the cake, strawberry mousse inside the cake, plus both fresh berries in and out. This time I modified roll cake recipe from ABC Cooking Studio. For you who haven’t known yet, they have recipe pages for free in Japanese! So, even though you’re not joining their cake course, you can still learn from the expert rather than relying on Cookpad 😛 Another recommended website by Japanese cooking experts told by my friend is Minna no Kyo no Ryori. I love to see the recipes written by Japaneses because they likely use simpler and healthier ingredients than Americans’.

However, the language border becomes your problem, you probably has to take a look at some Japanese bloggers who write their recipes in English such as (my fave one) Just One Cookbook

OK fellas, don’t worry for this cake I’ve included the translation of the recipe below. Of course some parts were removed because I made the round cake with mousse filling instead of roll cake. To get the ‘sharp edge’, I was also helped in correcting my already-spreaded-cream after watching video by Nehas Bakery.

Go to recipe now.

Sharp Edge Strawberry Cake

Strawberries and blueberries on the cake

Continue reading

Apple Cheese Bread


“Apple Cheese Bread (not danish, not whipped cream 😛) 🍎 🥖 Property isn’t the main tool to sharpen your skill. The passion is.” 👩🏻‍🍳 #recipega Alias buat upgrade skill itu yang penting ada kemauan dan semangat, peralatan itu nomor kesekian.. apalagi kalo mode kaya saya yang hidupnya masih nomaden, rumah nyewa, dan uang belanja dapet dari bojo 😬 Jangankan buat photo props, buat masaknya sendiri aja suka mikir dulu kalo beli tapi ntar nggak terlalu kepakai gimana. . . So, in this recipe I made my own “cake rings” from milk pack (牛乳パック) covered with aluminium foil rather than purchasing the store-bought stainless rings for $3/each (we need at least 4 rings). I had used it for baking donuts too 🍩 . The similar trick I applied when making コロネ (spiral bread). . The bread was hard and soft flour mix. You can find many recipes out there. 🍞 Recipe for the filling: – 50 g cream cheese, room temp. – 10 g powdered sugar, sift – 1/2 tsp condensed milk Mix and put the mixture in the piping bag (I used regular plastic bag). – 1/2 apple, peel and cut in small chunks Boil until it turn yellow and soft. Drain. Arrange after filling the bread with cream cheese and brush with melted butter. Sprinkle sugar for garnish. . . . . . #mamablogger #foodinstagram #recipeoftheday #yummymummy #bakingtime #lovebaking #instabake #lovetobake #homemadebread #applebread #creamcheese #breadwithcheese #breakfastgoals #おうちパン #りんご #りんごパン #アップルパン #クリームチーズ #手作りパン #クッキングラム #doyanbaking #doyanmasak #reseproti #rotirumahan #bloggermasakan

A post shared by Ega Dioni Putri (@egadioniputri) on

Strawberry Daifuku Mochi


Every year, when the strawberry floods in the market, “pretty foods with the strawberries” image starts disturbing my mind too. The desire to put it on a dessert is much bigger than eating it  sono mama (Japanese term to imply something “as it is”) like other fruits. Haha.. so here is the mochi version. See the recipe below.

Continue reading

たらあんかけ(Tara Ankake)


Posted from egadioniputri‘s Instagram

tara ankake recipe - たらあんかけレシピ - by recipega

Tara (Cod) Ankake

Tara (Cod) Ankake yesterday – Monday is Japanese food in my #mealprep schedule because it tends to be simpler and easier than Indonesian cooking 🤣 and I’m a big fan of something with #ankake (#あんかけ – thickened sauce or soup made from flour, shouyu, and other Japanese seasonings), but it’s sweet so I barely cook it. Make it home that you can adjust the sweetness as desired! #recipega

Dari sekian banyak seleksi ankake, buatku yang dipadu dengan ikan goreng tepung itu yang paling cucok di lidah. Buat yang nggak suka sashimi atau ikan-ikanan mentah, resep ini bisa jadi alternatif. Continue reading