Chesnut Mont Blanc


My son’s favorite song these days is “Ookina Kuri no Ki no Shita de” (Under the Big Chesnut Tree). He seemed bringing home a deep memory about this song since it was taught in jidokan (children hall) during the last month, which is like compulsory song for Japanese kids in the autumn. Haha. Meanwhile, in the Mom’s world, kuri (chestnut) itself started stealing my heart by showing up more often on Japanese patisserie, Japanese cooking programs, Japanese foodie accounts, etc. right after the summer season ends.. 🤤 Anddd as a nuts big fan, I can’t resist its charm that impulsively bought a basket of fresh chesnuts without idea how much effort I need to peel until I spent 1,5 hours just to separate the meats and the shells of (only) two dozens chesnuts 😑. Phew!

I read the recipe to make maron paste (マロンペースト) from scratch indeed, but it didn’t tell anything about peeling process, just boiling, and between the hectic moments in preparing dinner meal, I had no time to watch the video, so I kept going. After boiling in the covered pot for 20 minutes, I added a pinch of salt, boiled again for 5 minutes, drained the water, soaked the chesnuts in the cold water, then peeled it using small knife.

I think I’ll buy the ready-to-eat chesnuts next time. Thank you for the experience though! LOL

Continue reading

Advertisements

Chocolate Cheesecake


Posted by egadioniputri via Instagram at October 11, 2017 at 05: 19 am JST

Chocolate cheesecake 🍫 and an attempt to create “black crust” from regular brown cookies 🤣 This is #flourless, so you can call it #glutenfree or something 😜 (resep ala #recipega bhs 🇮🇩 bisa dibaca di bawah)
👩🏻‍🍳 Recipe inspired from @thereciperebel (click here), but I modified it quite much considering the available ingredients.

Dalam rangka penyelamatan sisa yogurt, cream cheese, dan butter (ini mah tahan lama 😬) sebelum trip penghabisan cuti tahunan yang bermula hari ini. Hahaha. Biasanya saya kalo bikin #cheesecake ala bule gini nggak pakai telur, tapi kali ini eksperimen pakai telur dan tanpa tepung sama sekali. Teksturnya lebih moist kayanya sih, rasanya kurang bisa bedain enakan mana. Dasarnya doyan #ciskek sih.. wkwk.

Resep #chocolatecheesecake (2 round pan 5 and 6 inches) ini versi pas-pasan pakai bahan yang ada di rumah saya ya.. kalo niat banget mau bikin silakan ke website akun tersebut di atas 👆Rasanya tetep uenak, kok.

🍪CRUST

– Dark cookies 1 cup digiling halus (saya pakai 1/2 pak biskuit Kelapa Ijo merk Nissin yang udah melempem plus bubuk pewarna makanan hitam sekalian eksperimen 😂)

– Butter 5-6Tbs dilelehkan (bisa pakai butter yang tawar atau asin, sesuaiin aja sama rasa kukis dan pastinya budget 😝)

📝Di resep-resep suka ditambah gula, kalo saya nggak, soale kukisnya udah manis. Takaran mentega juga kadang harus ditambah/dikurangi (tergantung jenisnya) asalkan pas dipegang dah nyatu serbuk kukisnya berarti oke.

🧀 CAKE

– 200 g cream cheese (atau kemasan 8oz / 226 g), biarkan di room temperature

– 70 g brown sugar (atau gula biasa)

– 50 g chocolate (bar atau chips)

– 50 ml fresh milk

– 1 Tbs butter

Milk + butter sebenarnya pengganti cream, kalo punya cream pakai aja 1/4cup

– 1 cup yogurt (plain/tanpa rasa)

– 2 eggs

– 1/4 cup cocoa powder (saring)

– 1 tsp vanilla extract

– a pinch of salt (sejumput aja)

🎂 METHOD

(1) Lelehkan coklat bersamaan dengan susu dan butter di microwave / double bowl alias ditim, lalu dinginkan

(2) Panaskan oven 160 derCel, pasang loyang oven dan tuang air 1/4 tinggi. Saya pakai metode #waterbath, kalo nggak skip aja airnya. Lapisi bagian luar loyang dengan aluminium foil agar air tidak masuk ke loyang.

(3) Alasi dasar dan samping loyang dengan kertas kue

(4) Susun campuran CRUST di dasar loyang. Tekan-tekan hingga tingginya merata. Panggang di oven sampai kering, sekitar 10 menit.

(5) Cream cheese dan gula dikocok rata, masukkan yogurt, telur, vanila, dan cocoa powder. Kocok semua bahan hingga tercampur sempurna. Step ini bisa dilakukan manual dengan whisk atau mixer.

(6) Tuangkan campuran isi cheesecake ke dalam loyang. Panggang 1 jam.

(7) Dinginkan minimal 3 jam dalam kulkas sebelum dihidangkan

Sweet Potato Mont Blanc


Sweet Potato Mont Blanc (さつまいもモンブラン) by Recipega

Sweet Potato Mont Blanc

Posted from Ega’s Instagram

[SWEET POTATO MENU 3/9]

“Sweet Potato Mont Blanc” with white chocolate #almondcream as the base (9/12). Satu lagi hasil olahan si telo kemarin, #firstattempt bikin kue #montblanc (#モンブラン) yang ngetop di Jepang, terutama saat musim gugur. Oh, we’re really overdose of sweet potato yesterday 😂🍠 And I wish I had a mont blanc piping tip! It’s very hard to make the swirls with one-hole tip.
👩🏻‍🍳 Almond cream recipe by #recipega (see below)
👨‍🍳 Mont blanc paste recipe by @cookingwithdog (see below)


#マザー牧場 の #さつまいも狩り から 3番目の料理は完了した。



#さつまいも #さつまケーキ #さつまいもモンブラン#さつまいも料理 #ハラール#sweetpotato #sweetpotatocake#sweetpotatomontblanc #japaneserecipe#autumnrecipes #cookingmama

Continue reading

Kue Lumpur


Don’t know why this #indonesianfood called as “Kue Lumpur” (literally means “mud cake”), but believe me the taste isn’t disgusting at all 😛

Ketika fesbukan bikin bojo nagih kue macem-macem sejak jam 3 sore (#bukapuasa-nya baru jam 7!) dan ini pilihan untuk #haripertama #Ramadhan2017 :)) Bikinnya kilat cuma 30 menit! Pertama kali bikin #kuelumpur, tapi nekat modifikasi resep 😀 Baru tahu bahan dasarnya pakai kentang.

Continue reading

Mini Mile Crepes


Mini heart-shaped #milecrepes (because I don’t have normal fry pan 😝). Not a #crepes lover and never made any #crepe at home, but this was nice simple #treat to give a try. #recipega • • #milecrepe recipe: search on @allrecipes titled “Basic Crepes” –> I used a half of ingredients in the recipe to make these mini crepes (around 16-20 layers, some pieces had been eaten before pictured) • filling –> mix these two #cream: – 100 ml #heavycream whipped with high-speed mixer without sugar – homemade #custardcream–> a half portion of recipe below 👇🏽 [ingredients] 1 egg yolk 1 tbsp all purpose flour 2 tbsp sugar 100 ml fresh milk (warm) 1 tbsp butter (melted) [method] (1) stir flour with sugar (2) add egg and mix well (3) add the warmed milk (4) microwave for 1 minute in 600 W (5) shift the batter using strainer (6) add butter (7) repeat step 4, then stir well • • #homecooking #matcha #ミルクレープ #抹茶ミルクレープ Posted by @egadioniputri via Instagram