Video at November 15, 2017 at 04:05PM


Random movies about how #musaromas learns to use different languages in his daily life 🎥 taken between mid Oct – mid Nov 2017 (29-30 months old). . He barely made a complete sentence, but recently after hitting #2andhalfyears he surprised me by saying long sentences such as: "Mama, (my) towing truck (is) missing" "Papa (is) coming home soon?" "Aksan rides airport bus" "Let's go (to) see yellow tree" "Doctor (in) ambulance (checks the) boy('s) tummy" (Kata-kata dalam tanda kurung itu yang tidak dia sebutkan, masih belum sempurna kalimatnya wkwk) • 頑張れムサくん! • • 📚 "From 2 to 2 1/2 years, your child talks a lot, mostly in sentences. He uses personal pronouns 'I', 'me', and 'you'. 'He' and 'she' soon follow." . 📚 "From 2 1/2 to 3 years, he talks in sentences of at least three words and is able to understand complex requests. He know 500-1000 words including prepositions." . (Baby and Child Development, DK Publishing) • • Cuplikan dari tulisan "An Awesome Two Years" di blog #ea5512: . 'Udah bisa ngomong belum?' 'Musa nggak bingung tuh bahasanya campur-campur?' 'Musa ngomongnya bahasa apa?' . Ngomongin soal kemampuan berbicara, tiga pertanyaan di atas jadi most frequently questions sepanjang masa lah buat kami. Hehehe. Buat yang suka ngikutin Instagram Story saya mungkin bisa menilai sendiri ya sejauh mana Musa ngomong dari melihat interaksi Musa dan Papa Mamanya. Sebagai anak multilingual, kasus Musa ini emang agak unik. Alih-alih bahasa ibu (bahasa Indonesia), dia justru tumbuh dengan bahasa yang asing bagi orang tuanya (bahasa Inggris), tapi tinggal di lingkungan yang menggunakan bahasa lain (bahasa Jepang) dan juga terkadang mendengar bahasa Arab atau Jawa…." (Baca lanjutannya sendiri yaa 😬) • • #toddlertalk #languagedevelopment #multilingualkids #belajarngomong

A post shared by Ega Dioni Putri (@egadioniputri) on

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s