Bigbro’s Birthday Cake: Chocolate Feats Berries


View this post on Instagram

May 8cellent be with you! #musaromas turned 4 and entered the last year of his golden age. Oh, what to do what to do.. Mama got panic seeing how challenging to raise this guy to be nice boy 😱 but of course there’s no exception to create #recipega nice cake as my beloved customer wanted. I planned to make macha cake, but he said chocolate and chocolate.. ok well. My first time using big round tip for cream.. so, pardon for the mess 🤪. … Mama akui umur 3 ke 4 ini paling grr grr. Ya Allah, begitu rasanya ya kalo anak ngelawan orang tua. Bilang “ah” aja nggak boleh, gimana kalo “no” dengan o panjang banget sambil teriak, terus dilanjutin “I want (somethiiiiiiiing)” pake tereak juga, lalu gegoselan di tanah, dan pasang aksi mutung sekian lama. Ampuni dosa hamba ke ortuku, Tuhan 😢 . . . . . #bdaycake #healthycake #japanesestylecake #strawberrycake #chocolatecakes #4歳になりました #誕生日会 #誕生日ケーキ #いちごケーキ #チョコケーキ #チョコクリーム #手作りケーキ🎂 #ultah4tahun #doyanbaking

A post shared by Ega Dioni Putri (@egadioniputri) on

Okay, here is my post for the birthday cake, so be focus don’t ask me about his development.. LOL :))

It was a simple cake by request as the last year. This time, he wanted “chocolate cream”. Fine.. from the beginning I didn’t think it would turn into good looking cake because brown and red just DON’T MATCHED, see? but I still made it anyway. Hahaha..

Tahun lalu Musa minta cake pake blueberries, eh… tahun ini juga. Yah, kalo blueberries emang selalu ada nggak pandang musim wong belinya juga yang versi frozen. Wakakak, sedangkan strawberries adalah keinginan mamanya dan anaknya suka juga sih. Pengennya sih mama bikin yang putih aja standar etalase toko kue di Jepang, tapi anaknya minta pakai krim coklat, lah kan kagak nyambung yak kalo rotinya kuning, jadinya dibuat coklat sekalian deh sama kaya pas ultahnya mama, tapi yang ini lebih fuwa-fuwa (empuk) karena pake metode warmed eggs.

Continue reading

Creamy Chocolate Glazed Cake


View this post on Instagram

Bare yourself.. chocolate and strawberry are showing up everywhere 😝 This time I tried to make soft chocolate glaze instead of crisp chocolate ganache, so that gelatin was finally used in #recipega kitchen for the very first time. . . Recipes from Cookpad Japan (cake), Choco Recipe (cream), @homecookingadventure (glaze). I put all the links in the blogpost. See detail of this choco cake making at my ea5512 blog (Method in Bahasa Indonesia 🇮🇩)👩🏻‍🍳 . . Cerita di balik kue ini: Dua hari lalu kangmas bilang mau bikin cake buatku, padahal doi cuma setahun sekali turun gunung ke dapur. “Punya baking powder? Baking soda? Cocoa?” tanyanya. Jelas lah ada semua. Itu kan basic, hellooo. Wkwk. Okelah let’s see.. kayanya doi mo bikin kue coklat.. ternyata hari-H ada dinas ke luar kota. Pastinya pulang malam. Jadi saya nggak berharap banyak rencananya terwujud. . . Jam 9 lebih ditungguin kagak pulang-pulang, daripada bete n kuciwa nggak karuan, akhirnya akulah yang eksekusi wacana “bikin kue” 🙄 Kata @sstefchan itu namanya teamwork, ada yang buat plan, ada yang realisasiin 😬 Whatever lah yang jelas pas doi pulang jam 10 malem, kangmas protes karena kuenya udah jadi 🤭 . . Resep lengkap dari kue sampai saus coklat, tips dan trik pembuatan/penyusunan, foto-foto before and after ada di blog juga, ya! Cus buru cek 😊

A post shared by Ega Dioni Putri (@egadioniputri) on

Inspiration:

Cake: https://cookpad.com/recipe/2095697

Chocolate cream: http://www.choco-recipe.jp/milk/smartphone/

Chocolate glaze: http://www.homecookingadventure.com/recipes/strawberry-chocolate-mirror-cake

All measurement here is based on what I used for the cake in frames

.

.

INGREDIENTS

🎂 Cake (3 layer, round pan 18cm)

3 large eggs (cold OK)

120 g brown sugar (gula putih OK)

90 g all purpose flour (tepung terigu)

30 g cocoa powder

30 g butter —> melted

🥛 Chocolate cream

200 ml heavy cream

100 g chocolate bar —> grated

🍯 Glaze

50 ml sweetened condensed milk

90 g semisweet chocolate chips

70 g brown sugar

55 ml water

5 g gelatin powder

13 g unsweetened cocoa powder

Strawberry and chocolate cake . Continue reading

Chocolate Coffe Cheese Cake Bar


My first playing with oreo biscuit ever! Menu yang sangat jarang dari dapur #recipega. Haha.. This “chocolate coffee cheese bar” brings you go up to the heaven for every single bite.. ♥︎♥︎♥︎ Recipe is modified from original recipe in a book from 100 Yen store I bought in Japan years ago: #cheesebarcrust >> 15 oreo biscuit (take the cream out), 3/4 stick (75 g) of unsalted butter plus a little bit sugar #cheesebarfilling >> 2 packages of 8oz (226 g) cream cheese, 2 packages of 4oz (124 g) Hershey milk chocolates, 1 Tbs (10 g) coffee (instant is better), 160 ml heavy cream, 1/2 Tbs lemon juice, 2-3 Tbs white sugar #howtomakecheesebar >> [1] melt the butter and crush the oreo, then mix both with spatula, arrange in the brownies baking pan (around 7inches length / 20×20 cm squares), chill in the freezer [2] bring the heavy cream to a boil in low heat, turn off as it’s boiled, add the coffeee, mix well, transfer into big bowl [3] melt the chocolate, add to the [2] mixture gradually, then mix quickly [4] add cream cheese (bring it to the room temperature and beat using whisk beforehand), combine very well till you dont see ‘white’ lumps anymore [5] pour the filling mixture over the crust [6] chill in the freezer for minimum 2 hours #nowyouhaveDELICIOUSdessert Enjoy!! #chocolatecoffeecheesebar #cheesebar #chocolatecheesecake #coffeecheesecake Posted by @egadioniputri via Instagram