Happy Birthday, Yangti!


Longing for coming to this home in #Ramadan and Eid and spending sahoor or iftar with my mom, enjoying her cooking whose obligation menu of fried tempeh and sambal. The moments which I’ve missed for 5 years!!! .. Yeah, home is where my mom is 💝 .. Tahun ini masih dilema juga mau mudik atau nggak karena suami nggak libur kerja malah mau dinas ke “jeJERe kauMAN” sehingga kalo pun berangkat harus saya dan Musa sendiri. Ngebayanginnya aja udah lelah, kan, handle bocah aktif sendiri, ditambah bayangin mobilisasi dari dan ke SBY yang situasinya lagi diserang negara api 😆. Dengan pertimbangan ayah ibu mertua sudah berkunjung ke Jepang cukup lama, kami sepakat nggak pulang Agustus ini. Biasanya beberapa tahun belakangan kami memilih mudik di akhir tahun atau libur musim panas mengingat adanya libur kantor memang pas itu dan ternyata lebih asyik pulang ketika trafik lalu lintas sedang normal (baca: normalnya Indonesia zaman now tetep ada macetnya, sih.. 😅) dan harga-harga komoditi lagi waras 🤪 .. Akan tetapi, pengeeen bangetttt.. kangeeen bangettt.. bisa makan penyetan buatan Mom lagi pas sahur, minum teh anget dan sop buah lagi pas wayahnya buka.. dan tempe mendoan petis yang dahulu beli tapi dekade terakhir ini Mom selalu goreng sendiri. Juga lebaran yang selalu bikin beliau malemnya nggak bisa tidur karena harus beresin rumah dan nyiapin hidangan buat tamu yang tak henti berkunjung (termasuk tamu-tamu yang dulu ngunjungin nenek kakek dan masih rajin nyambung silaturahim sampe sekarang). Huaaa.. ya Allah, take me back to my childhood for a moment 😢 .. Baarakallah, yangti-nya #musaromas @hermeywahyuni , semoga sisa usianya semakin bermanfaat buat orang banyak dan selalu dalam lindungan-Nya. Aamiin. Sehat selalu, ya! 🤩😇

A post shared by Ega Dioni Putri (@egadioniputri) on

Advertisements

Sharp Edge Berries Cake


Sharp edge cake has always been one of my baking goals, so here it’s checked off at my son’s third birthday. Simple, elegant, and super fruity with the blueberry mousse all over the cake, strawberry mousse inside the cake, plus both fresh berries in and out. This time I modified roll cake recipe from ABC Cooking Studio. For you who haven’t known yet, they have recipe pages for free in Japanese! So, even though you’re not joining their cake course, you can still learn from the expert rather than relying on Cookpad 😛 Another recommended website by Japanese cooking experts told by my friend is Minna no Kyo no Ryori. I love to see the recipes written by Japaneses because they likely use simpler and healthier ingredients than Americans’.

However, the language border becomes your problem, you probably has to take a look at some Japanese bloggers who write their recipes in English such as (my fave one) Just One Cookbook

OK fellas, don’t worry for this cake I’ve included the translation of the recipe below. Of course some parts were removed because I made the round cake with mousse filling instead of roll cake. To get the ‘sharp edge’, I was also helped in correcting my already-spreaded-cream after watching video by Nehas Bakery.

Go to recipe now.

Sharp Edge Strawberry Cake

Strawberries and blueberries on the cake

Continue reading

potty (toilet) training story copy

Bye-bye, Diaper!


“Little poop going down” said Musa to his grandpa and grandma when we were in Hibiya park enjoying tulips (2018/04/10)  🤣 I think it was the most epic words from him during his toilet training and also that day was considered as my most thrilling moment with an on-training-toddler because for the first time I trusted him to not wear training pad at all while going outside. He, however, managed to keep his brief (or boxer? or trunk? whatever you say) dry until we touched down home again despite the challenges to find public toilet along our way for the first tour of Datuk and Nenek (Aisar’s parents) in Tokyo: Tokyo station –> Imperial Palace –> Hibiya Park –> Tokyo Tower. Super thankful Japan is very convenient in terms of providing the restroom wherever we go.

tulips in Hibiya Park Tokyo

Who knew that in this pic somebody was actually holding his urge to go to toilet 😀

It took over two weeks to finally I got ready to let Musa move without training pad support the whole day and night. Why me who got ready? Yeah, potty training  or toilet training is not only about your kid’s achievement. The challenge itself could be bigger in parent’s readiness, for example in my case I wasn’t prepared to train him in the winter since it would be bother me a lot to have extra laundry and wait them dry. I imagined to wash his clothes more plus the carpets, blanket, bed sheets, mattress and pillow, etc. which might be affected by pee or poo accidents. So, I waited until the temperature raised. Sadly, I already slipped my target to get him trained in the summer last year due to busy days, thus I didn’t want to wait till the next summer. Continue reading

Swiss for Real (Part 1)


Despite numerous travel experience with Musa (now 2y10m) only, I never made plan as detail as our journey to Swiss Alps two weeks ago (3/7-8). Still, I’m not confident to consider it as itinerary because I only wrote down the timing of transportation (travel duration and availability) and rough to-do-list description. Our trips often went impulsively, unplanned, and yielded unpredictable results 😀 At least, starring places in the G Maps application on phone prior to trip is really life safer. We can find alternatives quickly when shit happened at the spot without spending much time to googling. It’s been a habit for Aisar too. Even when three of us are going together, it doesn’t mean the trip will run more organized. No itinerary has been our trip behavior since having kid. LOL.

Okay, let’s go back to my Suisse trip.. don’t let my confession deter your spirit to fly high, especially if you’re a mom like me who has no choice but carrying your kid(s) everywhere 😛

Bulan Oktober lalu, saya terlibat obrolan dengan seorang teman yang anaknya beda sebulan dengan Musa. Kami sama-sama suka kabur dari rumah kalo pas suami dinas ke luar negeri demi mengusir rasa bosan dan kehilangan. Pada saat itu saya memuji dia yang berani main jauh sama anaknya ke Kyoto pakai nginap segala karena saya levelnya cuma menjelajah Tokyo dan sekitarnya aja yang pergi pagi dan pulang malam. Belum pernah kepikiran ajak Musa nginap tanpa suami di usianya yang udah susah dikendaliin ini, padahal kalo diingat, saya pernah bermalam sama bocah aja di Dallas, Texas, selama 2 hari 2 malam karena saya nggak bawa paspor dan nggak bisa balik ke Michigan sehingga kepulangan harus diundur, tapi emang Musa masih setahunan, lebih nurut. Wakakak. Yang kedua, ternyata saat mudik kemarin kejadian lagi menginap dadakan kaya gitu, cuma kali itu di Cirebon dan nggak ke luar hotel sampai dijemput (baca di sini).

Di Swiss ini, barulah bisa dihitung sebagai perjalanan berdua emak dan bocah yang diniatin. Meskipun hanya 2 hari 1 malam penuh, pengalaman ini cukup membuat saya ketagihan. Bedanya dengan pergi sendiri di Indonesia tentu karena nggak bisa dikit-dikit manggil ojek atau taxi, yang mana bikin saya kerepotan kalo anak udah rewel, baterai hape mau habis, dan tempatnya antah berantah. Oleh karena itu, seperti diceritakan di atas, demi mulusnya perjalanan impian ke pegunungan Alpen Swiss, saya benar-benar pelajari medan sebelum pergi. Walaupun masih jetlag karena baru tiba di bumi Eropa kurang dari 48 jam, we did it!

Continue reading