My First Playing with Ladyfingers


イチゴがたっぷりCharlotte Cake!One of my dreamt cake came true 😍 And this is another “never ate yet made it on my own food” 😬 I was always curious to what’s inside a beautiful round cake with lady fingers arrangement outer. It turned out I then also made #mousse for the first time! I didn’t have interested to try mousse before this since little I knew it uses raw eggs, though many resources say it’s safe for eating raw egg even kids. The strawberry mousse in this cake used no egg at all, instead it needed gelatin from strawberry syrup, which is also new thing for me (in the previous cake I told you that was my debut using this magical substance). Unfortunately the mousse wasn’t smooth as I thought to add more strawberry syrup after it got thickened 😅 . . 👩🏻‍🍳 Step by step to arrange this cake and detail of ingredients are available soon in my blog (by tomorrow). Subscribe ea5512.web.id for getting updated to our new posts 😊 . . Pas bikin kue ini yang kepikir adalah “ini kue cocok buat yang males bikin sponge cake” karena emang kalo mau diisi mousse aja bakal selesai juga tanpa perlu baking sama sekali. #recipega kebetulan gagal bikin strawberry cake (terlalu padat sepertinya karena resep cake andalan nggak cocok dipakai dengan strawberry puree 😫) yang aslinya buat base, jadi ganti rencana pakai mousse dan reused sisa kue coklat dari cake sebelumnya aja 😜. Cuma si cecoklatan malah bikin penampakannya agak berantakan pas diiris, nyampur sama yang pink-pink. Namun, bagi khalayak pengajian di mana kue ini launched mah penampilan nomor sekian. Yang penting rasanya cucok. Wkwk.

A post shared by Ega Dioni Putri (@egadioniputri) on

Inspiration came from many resources, but mainly I adopted the recipe and followed the instruction from Natasha’s Kitchen. The main differences were I changed raspberry into strawberry and I didn’t make the sponge cake.

Here is my version 😉 Continue reading

Advertisements

Creamy Chocolate Glazed Cake


Bare yourself.. chocolate and strawberry are showing up everywhere 😝 This time I tried to make soft chocolate glaze instead of crisp chocolate ganache, so that gelatin was finally used in #recipega kitchen for the very first time. . . Recipes from Cookpad Japan (cake), Choco Recipe (cream), @homecookingadventure (glaze). I put all the links in the blogpost. See detail of this choco cake making at my ea5512 blog (Method in Bahasa Indonesia 🇮🇩)👩🏻‍🍳 . . Cerita di balik kue ini: Dua hari lalu kangmas bilang mau bikin cake buatku, padahal doi cuma setahun sekali turun gunung ke dapur. “Punya baking powder? Baking soda? Cocoa?” tanyanya. Jelas lah ada semua. Itu kan basic, hellooo. Wkwk. Okelah let’s see.. kayanya doi mo bikin kue coklat.. ternyata hari-H ada dinas ke luar kota. Pastinya pulang malam. Jadi saya nggak berharap banyak rencananya terwujud. . . Jam 9 lebih ditungguin kagak pulang-pulang, daripada bete n kuciwa nggak karuan, akhirnya akulah yang eksekusi wacana “bikin kue” 🙄 Kata @sstefchan itu namanya teamwork, ada yang buat plan, ada yang realisasiin 😬 Whatever lah yang jelas pas doi pulang jam 10 malem, kangmas protes karena kuenya udah jadi 🤭 . . Resep lengkap dari kue sampai saus coklat, tips dan trik pembuatan/penyusunan, foto-foto before and after ada di blog juga, ya! Cus buru cek 😊

A post shared by Ega Dioni Putri (@egadioniputri) on

Inspiration:

Cake: https://cookpad.com/recipe/2095697

Chocolate cream: http://www.choco-recipe.jp/milk/smartphone/

Chocolate glaze: http://www.homecookingadventure.com/recipes/strawberry-chocolate-mirror-cake

All measurement here is based on what I used for the cake in frames

.

.

INGREDIENTS

🎂 Cake (3 layer, round pan 18cm)

3 large eggs (cold OK)

120 g brown sugar (gula putih OK)

90 g all purpose flour (tepung terigu)

30 g cocoa powder

30 g butter —> melted

🥛 Chocolate cream

200 ml heavy cream

100 g chocolate bar —> grated

🍯 Glaze

50 ml sweetened condensed milk

90 g semisweet chocolate chips

70 g brown sugar

55 ml water

5 g gelatin powder

13 g unsweetened cocoa powder

Strawberry and chocolate cake . Continue reading

Pink and Blue Ombre Cake for Joint Birthday